Ekologiczna uprawa orkiszu. Kwasy humusowe pomogą?
Pszenica orkisz, choć współcześnie uprawiana raczej rzadko, to jest doceniana m.in. ze względu na właściwości zdrowotne. W Polsce uprawia się ją głównie w specjalistycznych uprawach ekologicznych. Dlaczego warto zainteresować się orkiszem? W jaki sposób zadbać o obfity plon? Ekologiczna uprawa orkiszu – dowiedz się więcej.
Czym jest pszenica orkisz?
Pszenica orkisz (nazywana też po prostu orkiszem) to odmiana pszenicy, która dawniej była uprawiana na szeroką skalę. Została wyparta przez pszenicę zwyczajną, która mniejszym nakładem pracy dawała większe plony. Jednak obecnie orkisz powoli wraca do łask, zwłaszcza w rolnictwie ekologicznym. Jego ziarno jest bowiem uważane za zdrowsze i bardziej wartościowe od ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera m.in. błonnik oraz szereg minerałów i witamin, takich jak mangan, magnez, niacyna czy ryboflawiny. Ponadto w porównaniu do pszenicy zwyczajnej zawiera więcej białka, a za to mniej cukru. Dlatego świadomi, dbający o zdrowe odżywianie konsumenci chętniej sięgają po produkty z orkiszu.
Dlaczego warto uprawiać orkisz?
Orkisz nie bez powodu został wyparty przez pszenicę zwyczajną. Dlaczego zatem mielibyśmy chcieć go uprawiać współcześnie? Jest kilka powodów. Orkisz nie przeszedł modyfikacji genetycznych (w przeciwieństwie do sporej części współczesnych odmian pszenicy) i nie wymaga intensywnego nawożenia mineralnego. Dzięki temu idealnie nadaje się do rolnictwa ekologicznego. Ekologiczna uprawa orkiszu wpisuje się w trend zrównoważonego rolnictwa, które stawia na naturalne metody produkcji, nie niszcząc przy tym środowiska. Jest to atrakcyjne rozwiązanie dla niektórych rolników. Ponadto rośnie popularność produktów orkiszowych wśród konsumentów, co powoduje, że jego uprawa staje się bardziej opłacalna.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Współcześnie pszenicę orkisz uprawia się głównie w Europie, zwłaszcza w Niemczech oraz Szwajcarii. W Polsce jej popularność także wzrasta, czego wyrazem jest chociażby wpisanie w 2012 roku do krajowego rejestru pierwszej polskiej odmiany o nazwie Rokosz. W 2015 roku dołączyła do niej odmiana Wirtas, a od 2008 roku na Liście Produktów Tradycyjnych widnieje „czerkieska mąka orkiszowa” z województwa świętokrzyskiego.
Uprawa orkiszu – wymagania
Orkisz jest rośliną wymagającą. Najlepiej rośnie na glebach próchniczych, zasobnych w składniki odżywcze, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Istotne w uprawie orkiszu są przedplony, czyli rośliny uprawiane przed plonem głównym (w tym wypadku przed orkiszem). Najlepiej w tej roli sprawdzają się ziemniaki i buraki, a także rośliny strączkowe. Na glebach słabszych (IV klasy) wymagany jest przedplon o większym potencjale nawozowym, czyli taki, który wzbogaci glebę w materię organiczną i składniki odżywcze. Ziemniaki i buraki więc odpadają, ale idealnie nadają się rośliny strączkowe takie jak łubin groch, bobik czy wyka, które wnoszą do gleby duże ilości azotu.
Uprawa orkiszu – siew i pielęgnacja
W Polsce uprawia się przede wszystkim orkisz ozimy, który dobrze radzi sobie w naszym klimacie. Wysiewa się go zazwyczaj w okresie od 5 do 20 października, choć możliwy jest także nieco późniejszy siew, nawet do początku listopada. Materiałem siewnym orkiszu są kłoski, które są stosunkowo trudne do wysiania. Należy podzielić większe części kłosa na pojedyncze kłoski, które następnie wysiewa się na głębokości 3-6 cm, w rzędach o odstępach ok. 20 cm.
Uprawa orkiszu ma tę zaletę, że rośliny są mniej podatne na zachwaszczenie. W ekologicznych gospodarstwach warto stosować zagęszczony siew – im gęstszy, tym mniejsze ryzyko zachwaszczenia.
Na wiosnę w plantacji orkiszu dobrze jest przeprowadzić dwukrotne bronowanie na krzyż, które polega na przeciągnięciu brony w dwóch prostopadłych kierunkach. Zabieg ten pomaga niszczyć siewki chwastów oraz wspomaga krzewienie się roślin.
Ekologiczna uprawa orkiszu
Orkisz jest doskonałym wyborem do ekologicznej uprawy. Brak modyfikacji genetycznych, niewielkie wymagania nawozowe i duża odporność na choroby sprawiają, że rolnicy coraz chętniej sięgają po to zboże. Jednak fakt, że pszenicy orkiszowej nie trzeba pomagać nawozami mineralnymi, nie oznacza, że można ją zostawić całkowicie bez wsparcia. W końcu orkisz plonuje słabiej od pszenicy zwyczajnej. Jeśli więc chcemy poprawić jego potencjał plonotwórczy, musimy się postarać. To dlatego tak ważny jest odpowiedni przedplon. Ale czy to wystarczy? Jak wspierać ekologiczną uprawę orkiszu? Z pomocą przychodzą kwasy humusowe.
Kwasy humusowe w uprawie orkiszu
Aby przygotować glebę do uprawy orkiszu, warto zastosować kwasy humusowe takie jak FLORAHUMUS. Preparat pomaga rozłożyć resztki pożniwne, a także zwiększa wykorzystanie składników odżywczych. Kwasy humusowe wpływają pozytywnie na strukturę gleby, poprawiają stosunki wodno-powietrzne i retencję wody, a także zwiększają ilość próchnicy w glebie. Oprócz tego działają na same rośliny, stymulując wzrost systemów korzeniowych. Dzięki wysokiej zawartości węgla organicznego stanowią także pożywkę dla pożytecznych mikroorganizmów. Wszystko to sprawia, że znacznie poprawiają plonowanie roślin. A co najważniejsze, robią to bez negatywnego wpływu na środowisko. Substancje humusowe są ekologiczne, a ich stosowanie nie zagraża zdrowiu ludzi, zwierząt i roślin. Z powodzeniem można więc stosować je w ekologicznej uprawie orkiszu.
Uprawa orkiszu w Polsce
Orkisz to dawna odmiana pszenicy, uprawiana jeszcze w średniowieczu. Powoli wraca do łask, ponieważ idealnie wpisuje się w potrzeby nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa. Nie wymaga intensywnego nawożenia, choć gleba powinna być żyzna i próchnicza. Dlatego w uprawie orkiszu warto zastosować kwasy humusowe, które zapewnią optymalne warunki glebowe. Uprawa orkiszu to doskonały wybór dla rolników, którzy chcą połączyć tradycję z nowoczesnym, ekologicznym podejściem do rolnictwa.