PL EN DE ES FR RU

Dynia: historia, właściwości oraz uprawa

dynia-uprawa-wlasciwosci-kwasy-humusowe

Dynia: historia, właściwości oraz uprawa

Dynia to istna miss piękności jesieni. Trudno wyobrazić sobie tę porę roku bez krągłych owoców zdobiących ogrody i sklepowe wystawy. A spektakularny wygląd to nie wszystko! Dynie mają także liczne właściwości zdrowotne oraz są niezwykle smaczne. Chcesz poznać bliżej ten fantastyczny owoc? Zapraszamy do lektury.

Dynia, czyli jesienny skarb

Dynia od setek lat wprawia w zachwyt kolejne pokolenia. W Europie jest bowiem uprawiana już od XVI wieku. Na nasz kontynent przywędrowała z Ameryki Środkowej, gdzie prawdopodobnie znana była nawet 5500 lat p.n.e. Na tyle bowiem datowane są resztki odkryte na terenie Meksyku.

Powszechnie dynie uważa się za warzywo, chociaż w rzeczywistości są owocami. Zbiera się je od września do końca października. Potrafią osiągnąć naprawdę ogromne rozmiary, co w połączeniu z intensywnym, pomarańczowym kolorem, czyni z nich fantastyczne jesienne ozdoby.

Wartości odżywcze

Zawartość składników odżywczych w dyni robi niemałe wrażenie. Zawiera duże ilości witamin A, C, B2 i E, a do tego niacynę, magnez, cynk, potas, białko, błonnik i selen. Pomimo takiego bogactwa składników, jest niskokaloryczna, ponieważ składa się w większości z wody. 100 g miąższu dyni to zaledwie 30 kalorii! Dzięki temu jest to owoc, który wyśmienicie sprawdza się w rozmaitych dietach odchudzających. Tym bardziej że duże ilości błonnika i białka wpływają na odczuwanie sytości. Jeżeli chcesz zachować dobrą linię, to owoc idealny dla Ciebie!

Dynia: właściwości zdrowotne

Duża zawartość antyoksydantów i witamin sprawia, że dynia wzmacnia układ odpornościowy. Przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka, ponieważ pomaga chronić skórę przed słońcem. Pozytywnie wpływa na wzrok, obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi, a także ma działanie odkwaszające organizm i przeciwbakteryjne. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu (to jemu dynia zawdzięcza swój charakterystyczny kolor) wspomaga produkcję witaminy A w organizmie. Deficyty witaminy A znacznie osłabiają układ odpornościowy, a włączenie dyni do jadłospisu pomaga temu zapobiec. Karotenoidy wpływają też na cerę, którą chronią przed promieniowaniem UV. Spożywając dynię, zachowasz nie tylko zdrowie, ale także piękną i gładką skórę.

Dynia na Halloween

Pisząc o dyni, nie sposób nie wspomnieć choćby słowem o Halloween. Chociaż wokół samego święta jest dużo kontrowersji, to jednak ozdobom z dyni trudno odmówić uroku. Tradycja ma swój początek w irlandzkiej legendzie, według której słynny rozpustnik Jack nie został po śmierci wpuszczony ani do piekła (ponieważ oszukał diabła), ani do nieba (ze względu na rozwiązły styl życia). W związku z tym błąkał się po ziemi, drogę oświetlając sobie latarnią zrobioną z rzepy. W USA rzepa została zastąpiona dynią i stąd ogromna popularność tego owocu jako dekoracji na Halloween.

Wskazówki w hodowli

Na koniec mamy dla Ciebie kilka wskazówek dotyczących hodowli dyni. Nie jest to kompletny poradnik, ale jeżeli zainteresowały Cię niewątpliwe walory tego owocu i chciałbyś w przyszłym roku wyhodować własne dynie, te porady z pewnością Ci pomogą. Oto one:

Uprawa dyni: wykorzystaj kwasy humusowe!

Dobrym pomysłem, który pomoże Ci usprawnić hodowlę dyni, jest aplikacja kwasów humusowych. Dynię najlepiej jest nawozić kompostem, jednak sam kompost nie zapewni wystarczająco dużo składników pokarmowych. Połącz zabiegi nawożenia z aplikacją stymulatora wzrostu FLORAHUMUS, a znacznie zwiększysz efektywność kompostu. W ten sposób poprawisz przyswajalność mikro i makroelementów, wzmocnisz systemy korzeniowe roślin oraz zwiększysz retencję wody. Wykorzystaj kwasy humusowe, a czekają na Ciebie olbrzymie, zdrowe i piękne dynie.