Czym jest kompost? Dlaczego warto kompostować?
Kompostowanie jest jednym z najprostszych i najbardziej ekologicznych sposobów na przetwarzanie organicznych odpadów w wartościowy materiał do gleby. Dzięki kompostowaniu pozbędziesz się odpadów w ekologiczny sposób, a jednocześnie stworzysz wartościowy nawóz do ogrodu. Kompost nie tylko dostarcza składników mineralnych, ale również zwiększa zawartość materii organicznej w glebie, tym samym poprawiając jej żyzność. A więc do dzieła!
Czym jest kompost?
Kompost to organiczny nawóz powstający w procesie kompostowania, czyli rozkładu resztek organicznych. Do prawidłowego zachodzenia kompostowania niezbędne są tlen oraz mikroorganizmy. Kompost jest bogatym źródłem składników odżywczych dla roślin. Ponadto poprawia strukturę gleby oraz pomaga zwiększyć ilość mikroorganizmów, które mają wpływ na żyzność ziemi.
Kompostowanie ma wiele korzyści zarówno dla środowiska, jak i dla ogrodu.
Korzyści kompostowania
- Redukcja odpadów. Kompostowanie pozwala zmniejszyć ilość odpadów organicznych, które trafiają na wysypiska. Dzięki temu ogranicza się emisję gazów cieplarnianych i zmniejsza obciążenie dla środowiska.
- Ulepszanie gleby. W wyniku kompostowania powstaje kompost – doskonały nawóz organiczny, który dostarczają składniki odżywcze do gleby oraz poprawia jej strukturę, przepuszczalność i zdolność zatrzymywania wody. Dzięki temu gleba staje się bardziej żyzna, co sprzyja wzrostowi zdrowych roślin.
- Zwiększenie bioróżnorodności. Kompostowanie przyciąga mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby i dżdżownice, które są korzystne dla zdrowia gleby. To z kolei przyczynia się do zwiększenia bioróżnorodności w ogrodzie i tworzenia bardziej zrównoważonego ekosystemu.
- Oszczędność pieniędzy. Kompostowanie pozwala zaoszczędzić pieniądze na nawozach chemicznych, ponieważ kompost jest naturalnym źródłem składników odżywczych dla roślin. Dzięki temu ograniczysz wydatki na nawozy i inne chemikalia.
- Zrównoważone gospodarowanie zasobami. Kompostowanie jest zrównoważonym sposobem gospodarowania zasobami, ponieważ pozwala na zamknięcie obiegu biodegradowalnych odpadów organicznych w obiegu naturalnym. Zamiast trafiać na wysypiska, gdzie mogą emitować szkodliwe gazy cieplarniane i przyczyniać się do degradacji środowiska, organiczne odpady zostają przetworzone w wartościowy materiał do gleby, który wspiera zdrowy wzrost roślin.
Kompostownik przydomowy – jak zbudować?
Możesz kupić gotowy kompostownik w sklepach budowlano-ogrodniczych, ale wystarczy odrobina smykałki, aby zbudować go samemu. Nie jest to skomplikowane. Wystarczą Ci cztery paliki i kilka płaskich desek.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Najpierw wybierz miejsce, gdzie chcesz wybudować kompostownik. Najlepszy będzie skraj ogrodu. Nie obawiaj się – kompost nie śmierdzi – ale jednak jego walory estetyczne pozostawiają wiele do życzenia, dla tego miejsce gdzieś na uboczu działki będzie lepsze. Zwróć też uwagę na dostęp do słońca, ponieważ proces kompostowania zachodzi lepiej w umiarkowanym nasłonecznieniu.
Po wyborze miejsca nie pozostaje nic innego jak przystąpić do pracy. Wyrównaj teren, wbij paliki w rogach, a z trzech stron umocuj siatkę i czarną folię lub drewniane ścianki. Czwartą ścianę zabuduj deskami, które będziesz sukcesywnie dodawał w miarę przybywania pryzmy kompostowej. Żeby przedłużyć czas użytkowania, to drewno możesz zaimpregnować.
Co kompostować?
Niemalże wszystkie niezepsute materiały naturalnego pochodzenia możesz wrzucać na kompost. Są to m.in. kuchenne resztki, trawa, liście, gałęzie, resztki roślin, popiół drzewny czy słoma. Ważne jest, aby używać różnorodnych materiałów, które dostarczą różnych składników odżywczych do kompostu. Dominacja jednego materiału sprawi, że kompost nie będzie zrównoważony, i możesz przenawozić rośliny jednym składnikiem, podczas gdy innych wciąż będzie brakowało.
Co ważne, nigdy nie kompostuj roślin i liści porażonych chorobą oraz chwastów z nasionami.
Wśród kuchennych resztek do kompostowania nadają się doskonale wszelkie obierki i skórki, ogryzki, skorupki jajek czy fusy do kawy. Nie kompostuj mięsa, kości, nabiału i tłuszczu.
Pamiętaj: im bardziej urozmaicony skład pryzmy, tym bardziej wartościowy będzie kompost.
Kwasy humusowe: sposób na idealny kompost
W procesie fermentacji pryzmy kompostowej biorą udział mikroorganizmy. Dlatego na kompostownik możesz zastosować kwasy humusowe. To naturalne związki, które zwiększają żyzność gleby i są często wykorzystywane w rolnictwie. Jednym z ich efektów jest także aktywizacja mikroorganizmów. Dlatego wykorzystanie ich z kompostem przyspieszy i usprawni proces, co zagwarantuje Ci materiał najwyższej jakości.
Wykorzystując kompost do roślin, również możesz wesprzeć go kwasami humusowymi. W ten sposób wytworzysz synergiczny efekt, wzmacniając korzyści z zastosowania zarówno kompostu, jak i substancji humusowych. Dzięki temu Twoje rośliny będą miały idealne warunki do wzrostu.