PL EN DE ES FR HR

Co sadzimy? Maj!

kwasy humusowe w uprawie ziemniaków

Co sadzimy? Maj!

Maj to czas, kiedy na dobre możemy rozgościć się w ogródku czy na działce. Coraz wyższa temperatura i znacznie mniejsze ryzyko wystąpienia przymrozków sprzyjają sadzeniu kwiatów i warzyw. Przeczytaj o tym, co siejemy w maju.

Co sadzimy w maju?

Maj jest wprost stworzony do siania warzyw ciepłolubnych. Jednak bardzo ważne jest trzymanie się umownych terminów, aby zwiększyć swoje szanse na obfite zbiory latem. Przełomowym momentem w ciągu tego miesiąca jest 15.05, czyli tzw. Zimna Zośka. W zależności od warzywa, należy rozpocząć sianie lub sadzenie przed imieninami Zofii, a innym razem już po tym dniu. Przez panujący w Polsce klimat uznaje się, że do 15 maja włącznie istnieje ryzyko pojawienia się przymrozków, które dla roślin mogłyby okazać się trudne do przetrwania.

Co siejemy przed „Zimną Zośką”?

Warzywa, które siejemy po „Zimnej Zośce”:

Dlaczego tak ważne jest trzymanie się terminów majowych zasiewów?

Kapryśna pogoda może przekreślić marzenia o udanych plonach. Maj to miesiąc podczas, którego z dnia na dzień może zapanować upał, a z drugiej strony nie brakuje też mroźnych nocy czy poranków. Istnieje zaledwie kilka roślin, które można bez obaw siać przez cały maj. Są to przede wszystkim:

Wszystkie inne warzywa wymagają nie tylko patrzenia w kalendarz, ale też obserwowania termometru. Podczas aranżowania własnego warzywniaka koniecznie trzymaj się wskazanych wyżej dat. Uzyskasz wtedy duży i satysfakcjonujący Cię plon.