Co sadzimy? Maj!
Maj to czas, kiedy na dobre możemy rozgościć się w ogródku czy na działce. Coraz wyższa temperatura i znacznie mniejsze ryzyko wystąpienia przymrozków sprzyjają sadzeniu kwiatów i warzyw. Przeczytaj o tym, co siejemy w maju.
Co sadzimy w maju?
Maj jest wprost stworzony do siania warzyw ciepłolubnych. Jednak bardzo ważne jest trzymanie się umownych terminów, aby zwiększyć swoje szanse na obfite zbiory latem. Przełomowym momentem w ciągu tego miesiąca jest 15.05, czyli tzw. Zimna Zośka. W zależności od warzywa, należy rozpocząć sianie lub sadzenie przed imieninami Zofii, a innym razem już po tym dniu. Przez panujący w Polsce klimat uznaje się, że do 15 maja włącznie istnieje ryzyko pojawienia się przymrozków, które dla roślin mogłyby okazać się trudne do przetrwania.
Co siejemy przed „Zimną Zośką”?
- Brukiew – koniecznie siejemy ją w pierwszej części maja, gdyż okres wegetacji wynosi ok. 150 dni, a termin zbioru przypada na październik-listopad.
- Rzodkiewka – najlepiej siać ją między 1 a 10 maja (optymalna data to 3 maja). Z kolei czas zbioru wypada zazwyczaj już na czerwiec. Wielu ogrodników uważa, że powinno się siać rzodkiewkę nawet jeszcze wcześniej, np. w marcu bądź w kwietniu. Wszystko przez to, że jest ona bardzo wrażliwa na wydłużający się dzień. Dzięki temu może szybko urosnąć i zakwitnąć, ale jednak nie będzie miała grubych korzeni. Co sprawi, że plony mogą okazać się znikome.
- Marchew – dzięki temu, że istnieją różne odmiany marchwi, to możemy siać ją zarówno w pierwszej części maja, jak i pod koniec miesiąca. Jeśli zależy Ci na szybszych plonach, postaw na średnio późną odmianę.
- Rukola – można powiedzieć, że sam początek maja to wręcz ostatnia chwila na sianie rukoli. Choć nie da się ukryć, że najlepsze plony uzyskasz, jeśli została ona zasiana jeszcze w marcu lub jeszcze w kwietniu.
- Słonecznik – siejemy go prosto do gruntu w pierwszej części maja lub nawet pod koniec kwietnia. To roślina, która nie lubi wilgotnych, zacienionych czy zimnych stanowisk, co warto wziąć to pod uwagę w trakcie siewu.
- Brukselka – jej wysiew powinien odbywać się w połowie kwietnia lub na początku maja. W zależności od tego, czy korzystasz z gotowej rozsady, czy przygotowujesz ją samodzielnie.
Warzywa, które siejemy po „Zimnej Zośce”:
- Cukinia – nie jest odporna na mróz, więc koniecznie trzeba ją siać w drugiej części maja,
- Dynia – okres sadzenia powinien odbywać się między 15 a 31 maja, gdyż dynia w ogóle nie jest odporna na niską temperaturę,
- Fasola – przymrozki mogą sprawić, że nie uda Ci się zebrać plonów. Fasolkę szparagową warto siać od 15 maja, ale np. co 7 dni, aby przez dłuższy czas mieć świeże warzywo, a przy tym zmniejszyć ryzyko nieudanych plonów, gdyby jednak później wystąpiły jeszcze chłodniejsze noce,
- Kabaczek – także nie lubi przymrozków, dlatego należy zasiać go do doniczki w drugiej części kwietnia, a sadzonki przesadzić do gruntu, kiedy miną już zimne noce,
- Kukurydza – najlepiej siać ją w drugiej części maja, gdyż do rozwoju potrzebuje temperatury w granicach 18 st. C i w dodatku bardzo źle znosi mróz,
- Marchew – po 15 maja warto siać późne odmiany,
- Ogórki – źle znoszą niską temperaturę, dlatego warto siać je (ogórki również wysiewa się z nasion do gruntu) pod koniec maja,
- Patison – koniecznie zasiej tuż po 15 maja. Pamiętaj, aby śledzić temperaturę – jeśli nadal jest zbyt zimno, to patison sobie nie poradzi, gdyż nie jest odporny na mróz,
- Seler korzeniowy – nasiona najlepiej wysiewać w lutym czy też w marcu, ale trzymać je w domu w temperaturze ok. 15-20 stopni Celsjusza, np. na parapecie. Z kolei w maju można przesadzić rozsadę do ziemi, dzięki czemu plony będzie można zebrać w okolicach lipca bądź późną jesienią,
- Papryka – należy ją zasiać już w marcu, gdyż przygotowywanie rozsady zajmuje zazwyczaj ok. 9 tygodni. W trakcie kiełkowania i początkowej fazy wzrostu bardzo ważne jest utrzymywanie stałej temperatury, sięgającej ok. 24 stopni. Sadzonkę najlepiej przenosić do gruntu sadzić ją na sam koniec maja, a sygnałem na to jest pojawienie się ok. 6 liści,
- Jarmuż – najrozsądniej zasiać go między 15 maja a 15 czerwca. Jego uprawa jest bardzo prosta, ale najlepiej, aby odbywała się z rozsady, wtedy plony będzie można uzyskiwać nawet do kolejnej wiosny.
Dlaczego tak ważne jest trzymanie się terminów majowych zasiewów?
Kapryśna pogoda może przekreślić marzenia o udanych plonach. Maj to miesiąc podczas, którego z dnia na dzień może zapanować upał, a z drugiej strony nie brakuje też mroźnych nocy czy poranków. Istnieje zaledwie kilka roślin, które można bez obaw siać przez cały maj. Są to przede wszystkim:
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
- burak ćwikłowy,
- koper ogrodowy,
- sałata rzymska.
Wszystkie inne warzywa wymagają nie tylko patrzenia w kalendarz, ale też obserwowania termometru. Podczas aranżowania własnego warzywniaka koniecznie trzymaj się wskazanych wyżej dat. Uzyskasz wtedy duży i satysfakcjonujący Cię plon.