PL EN DE ES FR RU HR

Agrotechnika zbóż ozimych wiosną. Na co zwrócić uwagę?

Zboża ozime w wiosennym słońcu

Agrotechnika zbóż ozimych wiosną. Na co zwrócić uwagę?

Zimowe warunki atmosferyczne oraz kondycja zbóż w trakcie jesieni wpływają na stan roślin, gdy ruszą z wiosenną wegetacją. Co robić, gdy czynniki atmosferyczne nie rozpieszczają rolników, tak jak to miało miejsce w tym roku? W jaki sposób poprawić kondycję zbóż ozimych wiosną? Jakich środków użyć, aby poprawić potencjał plonotwórczy roślin? W tym celu wykorzystaj FLORAHUMUS – preparat oparty na kwasach humusowych.

Na początek lustracja pól

Przygotowania do wiosennych zabiegów zacznij od skrupulatnych oględzin stanu upraw. Potrzebna jest ocena kondycji, w jakiej się znajdują. Przeprowadź obserwację, szczególnie zwracając uwagę na rozkrzewienie – zwłaszcza w tych gospodarstwach, w których zboża zostały wysiane z opóźnieniem. W przypadku takich upraw rośliny nie miały dość czasu, aby rozkrzewić się jesienią, a więc będą wymagały dodatkowe wsparcia wiosną.

A w jaki sposób dobrze sprawdzić rozkrzewienie roślin? Należy przeanalizować nie tylko nadziemne części, ale także systemy korzeniowe i węzły krzewienia. Te ostatnie magazynują substancje pokarmowe, które rośliny wykorzystują, gdy ruszają z wiosenną wegetacją. Z kolei systemy korzeniowe są odpowiedzialne za pobieranie wody, a wraz z nią składników pokarmowych. Dlatego niewystarczające krzewienie, słaby i nierozwinięty system korzeniowy może mieć opłakane konsekwencje. Roślinom zabraknie kluczowych minerałów i to w dodatku w momencie, który jest najbardziej newralgicznym okresem ich wzrostu.

W jaki sposób dokrzewić zboża?

Jeśli rośliny są słabo rozwinięte, to stają się bardziej podatne na warunki stresowe, w tym susze. A obecnie panujące upały i deficyty w wody (w wielu regionach Polski od ostatnich opadów minęły 3 tygodnie) mogą dla wielu gospodarstw okazać się zgubne i poskutkować znaczącym obniżeniem plonów. Aby temu zapobiec, konieczna jest poprawa krzewistości produkcyjnej roślin. Jak ją osiągnąć?

Wczesną wiosną stosuje się azot, który ma ogromne znaczenie dla wzrostu roślin. Jednak pamiętaj, że znaczenie ma forma azotu oraz proporcje, w jakich odmienne formy zostaną zaaplikowane. Forma azotanowa charakteryzuje się najszybszym działaniem. Ma duży wpływ na wzrost nowych źdźbeł oraz rozrzedzenie soków pokarmów. Z drugiej zaś strony powoduje spadek stężenia cukrów, a w konsekwencji osłabia odporność na przymrozki, które przecież wiosną wciąż mogą się zdarzać.

Z kolei forma amonowa wpływa na rozwój systemów korzeniowych. Dlatego istotna jest lustracja stanu zbóż. Jeśli zaobserwowałeś słabo rozwinięte korzenie, to może wskazywać na niedobory azotu w tej formie. Pamiętaj, że osłabione systemy korzeniowe gorzej pobierają składniki pokarmowe oraz zwiększają podatność roślin na choroby.

Kwasy humusowe: ekologiczne wsparcie plonowania

Szukasz idealnego wsparcia dla zbóż ozimych? Możesz zakończyć poszukiwania. Kwasy humusowe sprawdzają się w tej roli doskonale. To organiczne związki, które są jednym z głównych składników próchnicy glebowej. Wpływają na jakość i żyzność podłoża, poprawiając jego najważniejsze charakterystyki. Poprawiają strukturę fizyczną gleby, zwiększają retencję wody oraz optymalizują procesy chemiczne i biologiczne zachodzące w glebie. Ponadto wpływają na rozwój systemów korzeniowych roślin: zwiększają ich masę oraz wzmacniają odporność. Dodatkowo kwasy humusowe są bezpieczne dla środowiska, dlatego można z nich korzystać w rolnictwie ekologicznym. Wszystko to sprawia, że skutecznie poprawiają potencjał plonotwórczy upraw.

Kwasy humusowe do zbóż ozimych

Pamiętaj, że w przypadku nawozów mineralnych istnieje duże ryzyko przenawożenia. Nawożenie azotem może spowodować nadmierny wzrost głównego źdźbła przy jednoczesnym osłabieniu źdźbeł pobocznych. Co więcej, azot pochodzący z nawozów nie jest wchłaniany efektywnie. W wyniku emisji, spływania czy wywiewania tracone jest nawet do 50% zasobów tego pierwiastka! Dlatego oprócz samych nawozów azotowych warto zastosować kwasy humusowe, które zwiększają efektywność pobierania wszystkich składników mineralnych, czyli kluczowego azotu, ale też i np. siarki, która odpowiada za gospodarkę rzeczonym azotem. Kwasy humusowe gwarantują więc stabilny, zbilansowany rozwój roślin i wykształcenie mocnych pędów bocznych.