Zbiory dyni. Kiedy i jak to zrobić, aby uniknąć strat?
Dynia to jeden z symboli jesieni. Zbiory trwają w najlepsze, a sklepowe półki są pełne tego smacznego i wszechstronnego warzywa. Jak wyglądają tegoroczne zbiory dyni w Polsce? Na co zwrócić uwagę, aby zmaksymalizować zbiory?
Polska w dyniowej czołówce
Uprawa dyni w Polsce od lat zyskuje na popularności. Powierzchnia upraw w latach 2014 – 2022 zwiększyła się z 1,1 tys. ha, do 8,9 tys. ha – a więc wzrosła ośmiokrotnie! To sprawiło, że w Unii Europejskiej Polska stała się dyniową potęgą: w 2022 roku udział naszego kraju w całkowitych zbiorach w UE wyniósł blisko 40%. I chociaż w 2023 roku odnotowaliśmy spadek (areał upraw wynosił 7,2 tys. ha), to w 2024 roku wzrost był znaczący: powierzchnia uprawy dyń w Polsce to 9,2 tys. ha. Ważnymi producentami dyni w UE są obok Polski: Francja, Hiszpania, Niemcy oraz Portugalia.
Zbiory dyni w Polsce 2024
30 września Główny Urząd Statystyczny opublikował rezultaty przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2024 r. Warunki pogodowe dla warzyw gruntowych były w tym sezonie nieszczególnie sprzyjające. W czerwcu było gorąco, co spowodowało przesuszenie gleby i utrudnienia wzrostu. Mimo tego, według szacunków GUS łączna produkcja warzyw gruntowych w Polsce będzie na poziomie zbliżonym do ubiegłego roku i wyniesie ok. 3,8 milionów ton. W przypadku dyni GUS opublikował łączne dane wraz z kabaczkiem i cukinią. Produkcja tych trzech warzyw ma wynieść 424 000 ton. Pamiętajmy, że zbiór dyni zwykle trwa do końca października, zatem wiele zależy jeszcze od warunków pogodowych w ostatnich tygodniach zbiorów.
Kiedy jest najlepszy czas na zbiory dyni?
Kiedy zbierać dynię to jedno z najważniejszych pytań, na które muszą sobie odpowiedzieć producenci. Zbyt wczesny zbiór może spowodować, że plony nie osiągną pełnej dojrzałości, będą mało trwałe i niesmaczne. Z kolei opóźnienie zbiorów naraża dynie na przymrozki. Dynia jest wrażliwa na niskie temperatury, które mogą uszkodzić skórę owoców. Ponadto w przypadku przemrożenia dyni występują trudności w przechowywaniu. Dlatego, choć zazwyczaj dynie można zbierać do końca października, należy zdążyć przed przymrozkami. Zdarzały się sezony, w którym wczesne przymrozki (na przełomie września i października) zaskakiwały plantatorów, którzy przez to tracili duże ilości plonów.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Zatem dynię należy zbierać przed przymrozkami i gdy osiągnie dojrzałość, co poznaje się m.in. po intensywnym kolorze owoców (charakterystycznym dla odmiany) oraz łodydze, która staje się sucha, twarda i zdrewniała.
Zbiory dyni: praktyczne wskazówki
Nie tylko termin zbioru dyni ma znaczenie. Warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą zachować ich świeżość i trwałość.
Owoce dyni zbiera się ręcznie. W tym celu najlepiej użyć ostrego noża lub sekatora. Dynię należy odciąć od rośliny, pozostawiając około 5-10 cm łodygi. Ponadto zaleca się zbieranie dyni w dni suche i słoneczne, ponieważ wilgotna skórka owoców może sprzyjać rozwojowi pleśni i innych patogenów w trakcie przechowywania.
Przechowywanie dyni
W przypadku dyni przeznaczonej do przechowywania należy zachować szczególna ostrożność w trakcie zbiorów, unikając mechanicznych uszkodzeń takich jak ułamane ogonki. Przed włożeniem dyni do przechowywania, dobrze jest je delikatnie oczyścić. Można to zrobić suchą ściereczką. Unikaj moczenia dyni, ponieważ wilgoć sprzyja gniciu. Przed ostatecznym przeniesieniem dyni do przechowalni, dokładnie je obejrzyj i usuń te, które mają uszkodzoną skórę lub inne oznaki gnicia. Nawet niewielkie uszkodzenia mogą doprowadzić do szybkiego psucia się całego owocu.
A jakie są optymalne warunki przechowywania dyni? Po zbiorze owoce warto „hartować”, a więc najpierw pozostawić je w ciepłym miejscu: temperatura powinna wynosić około 26°C, a wilgotność powietrza 80%. Po około dwóch tygodniach optymalne warunki przechowywania to: temperatura 5-10°C, a wilgotności powietrza 70-80%. W takich warunkach owoce można przechowywać nawet kilka miesięcy, jednak warto regularnie je kontrolować pod kątem oznak gnicia.
Zbiór dyni w Polsce
Zbiór dyni to moment, który wymaga uwagi i staranności. Kluczowe jest zbieranie dyni przed przymrozkami, kiedy są w pełni dojrzałe, oraz ich prawidłowe przechowywanie w odpowiednich warunkach. Dzięki tym zabiegom unikniesz strat w zbiorach.