Światowy Dzień Żywności 2022 – jak świętować?
Światowy Dzień Żywności to święto, którego głównym celem jest szerzenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie oraz działanie na rzecz społeczności, które cierpią głód. Obchodzony jest 16 października i towarzyszą mu liczne prelekcje oraz akcje zbierania funduszy na pomoc regionom zagrożonym deficytami żywności.
Liczba głodujących na świecie rośnie
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła, że 16 października będzie Światowym Dniem Żywności już w 1979 roku. Od tego czasu na świecie wiele się zmieniło. Owszem, jako ludzkość poczyniliśmy ogromne postępy. W wielu regionach wciąż jednak panuje głód. Co więcej, zmiany klimatyczne i częste susze powodują, że w niektórych częściach świata uprawa roślin staje się coraz trudniejsza, żeby nie powiedzieć niemożliwa. Powoduje to spadek plonów i zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego.
W ostatnich latach problem dostępności do odżywczej, zdrowej żywności znów staje się poważny. Przyczyniają się do tego nowe wyzwania, które stanęły przed ludzkością: pandemia COVID-19, konflikty zbrojne, zmiany klimatyczne, rosnące nierówności, wzrost cen energii itd. Wszystko to sprawiło, że choć wcześniej przez całą dekadę liczba głodujących na świecie nieprzerwanie spadała, teraz zaczęła ponownie rosnąć. Szacuje się, że w latach 2019-2022 liczba niedożywionych osób wzrosła aż o 150 milionów. Problem jest poniekąd zaskakujący, ponieważ na świecie produkuje się więcej żywności, niż jest potrzebne, aby wyżywić globalną populację. Niestety mimo tego, aż 828 milionów ludzi nadal głoduje.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Dzień Żywności podkreśla znaczenie zdrowej diety
Światowy Dzień Żywności przypomina nie tylko o tym, że wielu ludzi nie ma dostępu w ogóle do żywności, ale również o tym, że duża część pożywienia jest niezdrowa. Powszechne stają się problemy zdrowotne takie jak nadwaga i otyłość. Wielu ludzi cierpi na niedobory kluczowych mikroelementów, ponieważ mają niezbilansowane jadłospisy. Jak wynika z wielu raportów, Polacy piją za mało wody i jedzą za mało owoców i warzyw – jedynie 9% z nas spożywa zalecane 5 porcji (każda po ok. 80 – 100 gramów) dziennie. Dlatego dzisiaj, z okazji Dnia Żywności, szczególnie warto podkreślić potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowej, naturalnej diety. Ważne są również ekologiczne uprawy, które rodzą naturalne plony, pełne witamin i minerałów. Co więcej, zrównoważone rolnictwo nie obciąża tak bardzo środowiska, dzięki czemu daje nadzieję na optymistyczną przyszłość zarówno dla branży agronomicznej, jak i bezpieczeństwa żywnościowego na całym globie.
Jak obchodzić Dzień Żywności?
Dane o liczbie głodujących dzieci potrafią wprawić w istną trwogę, dlatego wielu z nas zastanawia się: jak można pomóc? Oczywiście pierwsze, co się nasuwa, to przekazywanie darowizn, zarówno w formie pieniężnej, jak i żywności. W tym drugim wypadku oczywiście pamiętaj o tym, aby nie przekazywać żywności w stanie stanowiącym zagrożenie dla zdrowia, np. z wygasłą datą przydatności do spożycia lub taką, która była przechowywana w nieodpowiednich warunkach.
Ważną rzeczą, którą warto wcielić w życie, jest umiejętne gospodarowanie żywnością, tak aby ograniczyć jej marnotrawstwo. Wspomnieliśmy o tym, że na świecie produkuje się wystarczająco dużo żywności, aby zapewnić ją wszystkim ludziom na świecie. Niestety jest ona nierówno dystrybuowana. Podczas gdy jedne regiony głodują, inne mają jej za dużo, przez co ogromne ilości są marnowane. W Polsce wyrzuca się niemalże 5 milionów ton żywności rocznie. Wbrew powszechnej opinii największy udział w tym marnotrawstwie nie należy do produkcji i przetwórstwa. Okazuje się, że to w gospodarstwach domowych marnuje się aż 60% z ogółu wyrzucanej w Polsce żywności. Dlatego bardzo ważne jest umiejętne gospodarowanie zasobami i przechowywanie jedzenia, tak aby ograniczyć jego straty. Oto co możesz zrobić:
- planuj zakupy i kupuj tylko to, co wcześniej zaplanowałeś;
- nie rób zakupów, będąc głodnym,
- sprawdzaj terminy przydatności do spożycia;
- aranżuj jedzenie w lodówce tak, aby to z najkrótszą datą przydatności znajdowało się najbliżej;
- ustaw optymalną temperaturę w lodówce (4-5°C);
Przestrzeganie tych zasad to doskonała metoda nie tylko na zaoszczędzenie pieniędzy, ale także zminimalizowanie strat pożywienia.
Nasze działanie to nasza przyszłość
W Światowy Dzień Żywności FAO przypomina, że wszyscy możemy pracować na rzecz zrównoważonej przyszłości. Takiej, w której każdy ma dostęp do zdrowej, ekologicznej żywności. Dla całej ekipy FLORAHUMUS to coś więcej niż puste hasła. Dlatego produkujemy przyjazny dla środowiska stymulator wzrostu roślin – tak, aby plony nie tylko rosły, ale również były zdrowe, pożywne i wysokiej jakości. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego nawet w czasach kryzysu.