PL EN DE ES FR HR

6 stycznia – Dzień Jabłoni

Dzień Jabłoni

6 stycznia – Dzień Jabłoni

Dzień Jabłoni to święto obchodzone 6 stycznia każdego roku. W tym dniu szczególnie docenia się zalety i piękno jednego z najbardziej popularnych drzew owocowych. O uwielbieniu dla jabłoni świadczy, chociażby pokaźna liczba przysłów i aforyzmów z nią w roli głównej. Dzisiejsze święto to także doskonały czas, aby przypomnieć o licznych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania jabłek. Poznaj historię Dnia Jabłoni oraz dowiedz się, jak wyhodować drzewo, które obrodzi dorodnymi i zdrowymi owocami.

Dzień Jabłoni: nieco historii

Początki święta jabłoni nie są dobrze udokumentowane. Wiadomo jedynie, że pierwotnie powstało, aby celebrować ponad 200-letnie drzewko, ale które konkretnie? Tego nie wiadomo. Główni kandydaci to dwa drzewa rosnące w Anglii: jabłoń Bramley (zasiana w 1809 roku w Southwell) oraz jabłoń Granfera (ang. Granfer’s apple tree). Z czasem Dzień Jabłoni przeszedł przemianę w wydarzenie, w którego trakcie oddaje się szacunek wszystkim gatunkom jabłoni, a także i samym owocom.

A jest co świętować! Jabłoń to bowiem najstarsze udomowione drzewo, na terenie Azji uprawiane już 10 000 lat temu. Również w Polsce jest znane od dawna: hodowano je w czasach pierwszych Piastów. Rozmaite odmiany najstarszego drzewka owocowego towarzyszą ludzkości od wielu lat, umilając czas dostojnym wyglądem oraz przede wszystkim pieszcząc kubki smakowe soczystymi owocami. O tym, jak istotną rolę w kulturze pełnią jabłka, dowodzi jego wszechobecność w mitologii oraz bogata symbolika: owoc symbolizuje m.in. zdrowie, długowieczność, płodność oraz miłość.

Produkcja jabłek w Polsce

Polskie jabłka są cenione w Europie i na świecie: jesteśmy ich największym producentem w UE. Ponad 75% wszystkich eksportowanych z kraju owoców to jabłka. Według danych WAPA (The World Apple & Pear Association) w 2021 roku zebrano w Polsce 4,3 mln ton jabłek: aż o 26% więcej, niż w 2020. Niestety, ale sukces w eksporcie nie przekłada się całkowicie na popularność wśród krajowych konsumentów. Polacy średnio spożywają 16 kg jabłek rocznie, co jest poniżej unijnej średniej. Sytuacja martwi, tym bardziej że trend jest spadkowy. W Dzień Jabłoni warto przypomnieć, że krajowe owoce są istotnym elementem każdego jadłospisu i potężnym źródłem witamin i składników odżywczych.

Zdrowie płynące z soczystych owoców

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” – głosi angielskie przysłowie. Niektórzy żartobliwie twierdzą, że stosowanie się do tej zasady mogłoby pozbawić lekarzy pracy. Choć jest w tym oczywiście sporo przesady, to nie ulega wątpliwości, że w jabłkach kryje się ogromna ilość cennych składników. Jest to głównie (ale nie tylko!) witamina C, podnosząca odporność organizmu i poprawiająca samopoczucie. Dzięki dużej zawartości potasu jabłka poprawiają pamięć, koncentrację i funkcjonowanie układu nerwowego. Opóźniają również procesy starzenia się, ponieważ zawierają liczne przeciwutleniacze i antyoksydanty. Włączając jabłka do diety, warto pamiętać, że najwięcej witamin znajduje się pod skórką, dlatego najzdrowsze są owoce nieobierane.

Jak świętować Dzień Jabłoni?

Zastanawiasz się, w jaki sposób uczcić dzisiejsze święto? Mamy dla Ciebie kilka propozycji: