PL EN DE ES FR RU

16 października – Światowy Dzień Chleba

dzień chleba

16 października – Światowy Dzień Chleba

Szesnastego października obchodzimy bardzo „pożywne” święto: Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników w 1997 roku. To wspaniała okazja, aby cieszyć się jednym z najważniejszych pokarmów znanych ludzkości.

Kiedy zaczęto produkować chleb?

Chleb ma niezwykle bogatą historię. Najwcześniej był wypiekany prawdopodobnie około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Wypieki pierwszych piekarzy przypominały raczej placki niż dzisiejszy chleb. Z czasem technologia produkcji się rozwijała: około 600 r. p.n.e. Persowie zaczęli używać systemu młynów wiatrowych do mielenia ziarna, a już w 100 r. p.n.e. na terenie dzisiejszego Meksyku tworzono tortille kukurydziane. W średniowieczu powstawały pierwsze piekarnie, a Francuzi zaczęli dodawać do wypieków drożdże. Pieczywo towarzyszy więc ludzkości od tysięcy lat, nie ma więc się co dziwić, że to najczęściej spożywany produkt na świecie.

Cały świat kocha chleb

Ogromne znaczenie chleba sprawiło, że piekarze zrzeszeni w Międzynarodowym Związku Piekarzy i Cukierników postanowili ustanowić 16 października jego świętem. W ten dzień celebruje się nie tylko samo pieczywo, ale również całą technologię jego wytwarzania. Często obejmuje ona ogromną wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Chleb jest więc istotny nie jedynie jako składnik pożywienia, ale również cenny zasób kulturowy. Zapach świeżego pieczywa o poranku niemalże wszystkim kojarzy się z rozkoszą. Posmarowane masłem kromki rozpływające się w ustach to obowiązkowy składnik każdego śniadania.

Z czego można upiec chleb?

Większość ludzi na pytanie o to, z czego powstaje chleb, bez chwili wahania odpowie, że z pszenicy. To oczywiście prawda, ale w rzeczywistości pieczywo można wytwarzać praktycznie z dowolnego ziarna: kukurydzy, żyta, jęczmienia, ryżu itp. W Polsce najpopularniejsze pozostają chleby i bułki pszenne, aczkolwiek rosnący trend zdrowej żywności powoduje popularyzację pieczywa razowego. Często jest też kupowany chleb z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Dla wielu osób nie ma on smaku „prawdziwego” wypieku, ale to wciąż jedyna możliwość skosztowania pieczywa dla osób uczulonych na gluten.

Rodzaje pieczywa – które jest najzdrowsze?

Powszechnie pieczywo nie kojarzy się ze zdrową dietą. Osobom pragnącym zrzucić kilogramy zaleca się odstawienie chleba. Nie jest to całkowita prawda: chleb to wciąż cenny składnik jadłospisu, a jego całkowite odstawienie nikomu nie wyjdzie na dobre. Zawiera dużo błonnika oraz węglowodanów, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego. To doskonałe źródło energii, które szybko daje uczucie nasycenia. I najważniejsze: jest smaczny, a jego spożywanie daje nam dużo przyjemności. Dzięki temu pozytywnie wpływa na komfort psychiczny, a to także jest ważne dla zachowania zdrowia.

To powiedziawszy, niektóre rodzaje chleba rzeczywiście są zdrowsze od innych. Panują różne opinie: niektórzy uważają, że najwięcej wartości ma pieczywo ciemne, inni, że wypieki żytnie są cenniejsze od pszennych. Najważniejszy jest sposób produkcji mąki. Najzdrowsza jest mąka razowa, czyli powstająca z grubo zmielonych ziaren. Faktycznie, ma ona ciemniejsze zabarwienie i stąd opinia, że ciemne pieczywo jest lepsze dla organizmu. Z kolei najmniej wartościowa jest mąka biała, oczyszczona. Mimo to wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez delikatnych, puszystych bułeczek. Trzeba wybierać: pieszczenie zmysłów albo zdrowie!

Siła płynąca z polskiej natury

Światowy Dzień Chleba to doskonała okazja, aby przypomnieć o wyjątkowej jakości polskiego pieczywa. Niezrównany smak zawdzięcza naturalnym uprawom zbóż. Kluczem do wysokich plonów pszenicy i innych zbóż jest żyzna gleba, którą zapewnia organiczny stymulator wzrostu FLORAHUMUS. Zawarte w nim kwasy humusowe poprawiają przyswajalność mikro i makroelementów oraz retencję wody, w konsekwencji pobudzając potencjał plonotwórczy roślin. Dzięki temu ze złocistej, dumnie wzrastającej pszenicy powstaną doskonałe wypieki.