PL EN DE ES FR RU HR

1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców

Owoce wysypujące się z wiklinowego koszyka

1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców

Soczyste, kolorowe i aromatyczne owoce takie jak truskawki czy borówki to jeden ze smaków lata. Dziś obchodzą one swoje święto. 1 lipca to bowiem Międzynarodowy Dzień Owoców. Jest więc szczególna okazja, aby delektować się smakiem, podziwiać fantazyjne kształty i eksplorować fantastyczny świat owoców.

Międzynarodowy Dzień Owoców: odkryj świat smaków

Obchodzony 1 lipca Międzynarodowy Dzień Owoców to święto zapoczątkowane przez niemieckich studentów. Pierwsze obchody odbyły się w 2007 roku w berlińskim Parku Muru (Mauerpark – nazwa pochodzi od muru berlińskiego). Od tamtego czasu święto zyskało większy rozgłos i teraz jest obchodzone na całym świecie.

Tego dnia celebrujemy owoce, które urozmaicają nasze życie zarówno swoim wyglądem, jak i – przede wszystkim – smakiem. Kolorowe, w rozmaitych kształtach i smakach, z pobudzającym zmysły aromatem, słodkie i kwaśne, z twardą skórką i miękkim miąższem: wszystkie owoce to istna rozkosz dla podniebienia.

Dlaczego warto jeść owoce?

Owoce sprawdzają się doskonale jako przekąska w środku dnia, w pracy czy po treningu. Są zdecydowanie zdrowsze od słodyczy, a smakiem wcale im nie ustępują. Oczywiście sporo zależy od osobistych preferencji oraz wybranych gatunków, ale np. borówki amerykańskie są istną bombą witaminową. Zawierają przede wszystkim potężne ilości witaminy C, ale także witaminy A, E, B1, B2 i B6. Taki skład sprawia, że mają wiele korzyści zdrowotnych. Poprawiają odporność oraz oddziałują na samopoczucie. Zalety borówek są tak znaczne, że zalicza się je do tzw. superfoods, czyli wyjątkowo zdrowej, naturalnej żywności.

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

Oczywiście nie samymi borówkami człowiek żyje, a mnogość dostępnych owoców zachęca do kulinarnych eksperymentów. Można z nich robić owocowo-warzywne smoothie, koktajle i soki, dżemy i inne przetwory, sałatki czy jeść świeże. Jabłka, banany, gruszki, maliny – każdy owoc znajdzie swoje miejsce w kuchni i z każdego można przyrządzić atrakcyjne, smaczne i zdrowe potrawy.

Zdaniem specjalistów, powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie (porcja jest liczona jako 80 g). Te pierwsze są oczywiście zdrowsze, bo zawierają mniej cukru. Jednakże owoce to także podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają odporność organizmu. Stosowanie zasady 5 porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko poważnych problemów zdrowotnych takich jak choroby serce czy nawet niektóre z rodzajów raka.

To, jak istotną rolę w diecie pełnią owoce, jest powszechnie uznawane przez ekspertów i naukowców. Kampania 5 A Day (5 dziennie) jest poparta danymi ze strony Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Z kolei ONZ ogłosiła rok 2021 rokiem owoców i warzyw. Miało to na celu szerzenie świadomości na temat ich wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych.

Owocowe ciekawostki

Z okazji Międzynarodowe Dnia Owoców przygotowaliśmy dla Was garść owocowych ciekawostek. Oto one:

Jak świętować Międzynarodowy Dzień Owoców?

Dzisiejsze święto to idealna okazja, aby uczcić owoce w kreatywny sposób. Oto kilka pomysłów:

Niech Międzynarodowy Dzień Owoców będzie okazją do cieszenia się smakiem i kolorami owoców!