PL EN DE ES FR RU HR

Nawożenie w uprawach ogrodniczych – co warto wiedzieć?

nawożenie w uprawach ogrodniczych i kwasy humusowe

Nawożenie w uprawach ogrodniczych – co warto wiedzieć?

Nawożenie to klucz do obfitych plonów i zdrowych upraw, ale czy wiesz, że nieprawidłowe stosowanie nawozów może bardziej zaszkodzić niż pomóc? W dobie rosnących kosztów produkcji i troski o żyzność gleby warto przyjrzeć się nowoczesnym metodom nawożenia, które łączą wysoką efektywność z dbałością o środowisko. Jak dostarczyć roślinom to, czego potrzebują, bez niepotrzebnych strat? Nawożenie w uprawach ogrodniczych – wszystko, co warto wiedzieć.

Rosnące znaczenie ogrodnictwa

Ostatnio na naszym blogu dużo pisaliśmy o uprawach zbóż. Tymczasem w Polsce ogrodnictwo jest ważnym sektorem rolnictwa – stanowi ponad 30% wartości towarowej produkcji roślinnej. Eksportujemy zarówno owoce (polskie jabłka są cenione na całym świecie), jak i warzywa (m.in. marchew, cebulę oraz pomidory) oraz rośliny ozdobne (rośnie eksport kwiatów ciętych i roślin doniczkowych, choć do lidera UE – Holandii – brakuje nam dużo). Eksperci przewidują, że rola produkcji ogrodniczej będzie jeszcze rosła, m.in. ze względu na coraz większy popyt na produkty ogrodnicze w Europie Wschodniej.

Niewłaściwe nawożenie w uprawach ogrodniczych

Nawożenie to podstawowy zabieg agrotechniczny, polegający na dostarczaniu roślinom niezbędnych makro- i mikroelementów, które umożliwiają roślinom prawidłowy rozwój. Uwzględniając polskie warunki klimatyczne i glebowe, szacuje się, że nawożenie odpowiada nawet za 50% produktywności roślin. Bez właściwego dostarczenia składników odżywczych, rośliny nie są w stanie efektywnie przeprowadzać fotosyntezy, rozwijać systemu korzeniowego czy budować struktury tkankowej.

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

Krótko mówiąc, trudno o dobre plony bez nawożenia. Ale jest i druga strona medalu: niewłaściwe nawożenie obniża żyzność gleby, zmniejsza aktywność mikroorganizmów oraz powoduje negatywne konsekwencje dla środowiska.

Dlatego obecnie, gdy ceny nawozów rosną, a dodatkowo wywierają one presję na glebę, maksymalizacja plonów nie jest już jedynym celem nawożenia. Ważniejsze staje się umiejętne dostosowanie dawek, które zapewni długotrwałą żyzność gleby, zmniejszy koszty zabiegów oraz ograniczy wpływ nawozów mineralnych na środowisko.

Jak zatem to zrobić? Przyjrzymy się nawożeniu we wszystkich uprawach ogrodniczych: sadach i roślinach jagodowych, warzywnych oraz ozdobnych.

Nawożenie sadów i roślin jagodowych

Rośliny jagodowe, takie jak truskawki, maliny czy borówki, charakteryzują się wysokimi wymaganiami co do dostępności mikroelementów oraz składników organicznych. Dla owoców jagodowych bardzo ważne jest wczesne nawożenie, które ma na celu stymulację rozwoju systemu korzeniowego, zapewniając roślinom solidny start.

Nawożenie powinno zostać poprzedzone analizą chemiczną gleby, która określi odczyn (pH) oraz zasobność w podstawowe składniki odżywcze: fosfor (P), potas (K) i magnez (Mg). W odniesieniu do odżywienia azotem (N) warto wykonać analizę chemiczną liści i na podstawie jej wyników skorygować dawki. Nieoceniona jest także wizualna ocena roślin. W ten sposób można zauważyć objawy niedoborów i zaaplikować dodatkowe nawozy.

Podstawą, szczególnie w okresie wzrostu młodych roślin, są nawozy NPK, które poprawiają przyswajalność innych składników pokarmowych, stymulują wzrost systemów korzeniowych i zwiększają odporność na stresy. Rośliny jagodowe często potrzebują nieco wyższych dawek fosforu, który wspomaga rozwój korzeni i kwitnienie, co jest kluczowe dla późniejszego owocowania.

Nawożenie przed założeniem plantacji

Glebę do uprawy roślin jagodowych należy zacząć przygotowywać jeszcze przed założeniem plantacji. Dotyczy to zwłaszcza gleb lekkich i słabo próchniczych. W tym celu stosuje się m.in. nawozy naturalne i organiczne oraz kwasy humusowe, o których więcej w dalszej części artykułu.

Stosowanie kompostu i obornika podnosi zawartość materii organicznej w glebie, co sprzyja aktywności mikroorganizmów. Mikroflora gleby odgrywa nieocenioną rolę w rozkładzie materii organicznej, uwalniając stopniowo składniki odżywcze dostępne dla roślin.

Szczególnie skuteczny jest obornik, ale trzeba pamiętać, że roczna dawka tego nawozu nie może zawierać więcej niż 170 kg azotu na hektar. Zatem ile to będzie materiału nawozowego? A to już zależy od jego pochodzenia – np. obornik kurzy zawiera więcej azotu niż bydlęcy. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule: Wiosenne nawożenie obornikiem.

W ramach przygotowania gleby przed założeniem plantacji konieczne może okazać się wapnowanie. Jeśli analiza gleby wykaże, że odczyn jest zbyt kwaśny, to wapnowanie umożliwi podniesienie pH do wymaganego poziomu. Zabieg należy wykonać rok przed założeniem plantacji (lub sadu owocowego).

Nawożenie w uprawach ogrodniczych: rośliny warzywne

Warzywa, takie jak pomidory, marchew czy sałata, to podstawowe składniki zdrowej diety. Aby ich uprawy mogły obficie rosnąć, konieczne jest dostarczenie pełnego spektrum składników odżywczych.

Rośliny warzywne wymagają szybkiej dostępności składników pokarmowych. Dlatego stosuje się głównie nawozy mineralne, które zapewniają błyskawiczne uwolnienie azotu, fosforu i potasu. Warto jednak łączyć je z nawozami organicznymi, ponieważ dzięki temu poprawia się długofalową żyzność gleby, co umożliwia uzyskanie nie tylko wysokich plonów, ale i lepszej jakości warzyw.

Oprócz tego należy zwrócić uwagę na mikroelementy. Niedobory żelaza, magnezu czy cynku mogą negatywnie wpływać na kolor, smak i wielkość warzyw. Dlatego warto stosować preparaty wzbogacone o mikroelementy, które zapewnią równowagę pokarmową oraz wspomogą odporność roślin. Braki w okresie intensywnego wzrostu można szybko uzupełnić nawozami dolistnymi.

Nawożenie warzyw w uprawach pod osłonami

Gleba w monokulturowych uprawach szklarniowych bardzo szybko się męczy, czyli traci żyzność. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać jej materii organicznej. Jeśli chodzi o samo nawożenie, to w przypadku warzyw o długim okresie wzrostu (np. pomidory) stosuje się nawożenie pogłówne, czyli dostarczanie składników pokarmowych w trakcie całego okresu wzrostu roślin.

Powszechną praktyką w uprawach pod osłonami jest fertygacja, czyli podawanie nawozów wraz z nawadnianiem. Pozwala to na precyzyjne dostarczanie składników odżywczych wprost do strefy korzeniowej roślin.

Rośliny warzywne w płodozmianie

Płodozmian polega na planowaniu na wiele lat z góry następstwa uprawianych po sobie roślin. W przypadku upraw warzywnych płodozmian ma ogromne znaczenie i pomaga zachować żyzność gleby.

Jak zaplanować płodozmian? Przede wszystkim należy unikać uprawiania jednego gatunku (lub roślin z gatunków spokrewnionych) na tym samym polu przez 2-4 lata. Doprowadzi to do wyjałowienia gleby, a w konsekwencji do spadku jakości i ilości plonu. Eksperci zalecają minimalnie 4 gatunki w płodozmianie – wtedy ten sam gatunek nie będzie uprawiany częściej niż co 4 lata.

Jakie rośliny włączyć do płodozmianu? Warto dodać bobowate. Na ich korzeniach żyją bakterie brodawkowe, które wiążą z atmosfery azot, tym samym zwiększając dostępność tego drogocennego składnika. Dodatkowo mają głęboki system korzeniowy, co dobrze wpływa na strukturę gleby. Oprócz tego w płodozmian warto włączyć zboża oraz rośliny okopowe.

Nawożenie w uprawach ogrodniczych: rośliny ozdobne

Choć laikom nawożenie kojarzy się z uprawami roślin dających jadalne plony, to każdy ogrodnik doskonale wie, że rośliny ozdobne także należy nawozić. To właśnie nawozy zapewnią im zdrowy i bujny wzrost, dzięki czemu ich wartość wzrośnie.

Podstawowe nawożenie roślin ozdobnych wykonuje się jeszcze przed ich posadzeniem. W tym celu stosuje się głównie nawozy organiczne, a także fosfor, potas i mikroelementy. Należy uważać, aby nie przeholować – zbyt intensywne nawożenie zwiększy stężenie soli w glebie, przez co młode rośliny mogą się nie przyjąć.

Przed kwitnieniem rośliny ozdobne często potrzebują dawki nawozów bogatych w fosfor i potas, które stymulują kwitnienie oraz poprawiają odporność na choroby. Stosowanie nawozów w tym okresie zapewnia roślinom odpowiednie warunki do intensywnego rozwoju kwiatów.

Obserwacja roślin ozdobnych

Jak w każdej uprawie, tak i w przypadku roślin ozdobnych niezwykle ważna jest regularna obserwacja wyglądu roślin. Wszelkie nieprawidłowości mogą sugerować złe odżywianie. Jeśli szybko je zauważysz, to w porę skorygujesz nawożenie.

Na co zwracać uwagę? Sygnałów wysyłanych przez rośliny jest całkiem sporo, oto kilka najczęściej występujących:

Objawy często są podobne, np. zahamowany wzrost roślin może wskazywać zarówno na braki azotu, jak i zasolenie gleby. Dlatego, choć obserwacja jest podstawową metodą diagnostyczną, to ostateczną odpowiedź na pytanie czego brakuje Twoim roślinom, da tylko analiza chemiczna gleby.

Skuteczne nawożenie w uprawach ogrodniczych: najważniejsze zasady

Niezależnie od rodzaju upraw, istnieją pewne uniwersalne zasady, które warto stosować:

Zwiększ skuteczność nawożenia z kwasami humusowymi

Oprócz samego dostarczenia uprawom nawozów należy zadbać także o to, aby rośliny mogły efektywnie wykorzystać składniki pokarmowe. Pomogą w tym kwasy humusowe, czyli naturalne substancje poprawiające żyzność gleby.

Stosowanie kwasów humusowych poprawia strukturę gleby, zwiększa retencję wody i ułatwia pobieranie mikro- i makroelementów. Ponadto substancje humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin oraz wpływają na rozwój populacji pożytecznych mikroorganizmów. Dzięki temu rośliny lepiej rosną, są zdrowsze i obficie plonują.

Kwasy humusowe mają uniwersalne zastosowanie, ponieważ ich głównym działaniem jest poprawa jakości gleby. Dlatego sprawdzają się w niemalże każdej uprawie: zbóż, warzyw, owoców, roślin ozdobnych, zarówno pod osłonami, jak i na polach. Doskonale działają w uprawach ogrodniczych, zapewniając zdrowy rozwój plantacji i obfite plony.

Nawożenie w uprawach ogrodniczych – zadbaj o plony!

Skuteczne nawożenie w uprawach ogrodniczych to proces, który wymaga zrozumienia specyfiki różnych grup roślin. Dzięki precyzyjnemu doborowi nawozów, zarówno mineralnych, jak i organicznych, oraz stosowaniu nowoczesnych kwasów humusowych, osiągniesz zdrowe, obfite plony i piękne, dekoracyjne rośliny. Kluczowe jest holistyczne podejście, w którym dbałość o żyzność gleby, właściwe pH, a także regularne monitorowanie stanu uprawy zapewniają roślinom optymalne warunki do wzrostu i rozwoju.