PL EN DE ES FR RU HR

Blog

Mikroorganizmy glebowe – jak wspierać ich rozwój?

W glebie żyją miliardy mikroorganizmów, które mają kluczowe znaczenie dla glebowego ekosystemu. Biorą udział w obiegu mikro i makroelementów, zwiększają dostępność niektórych składników mineralnych, wpływają na strukturę podłoża, a niektóre z nich wchodzą w relację symbiozy z roślinami, np. chroniąc ich korzenie przed chorobami. Bez ich działalności niemożliwe jest utrzymanie żyzności gleby na zadowalającym poziomie. Tymczasem intensywne nawożenie do spółki ze zmianami klimatycznymi sprawiają, że populacje mikroorganizmów drastycznie się kurczą. Jak temu przeciwdziałać? Poznaj bliżej mikroorganizmy glebowe oraz sposoby na zwiększenie ich aktywności.


Resztki pożniwne – darmowy i wydajny „nawóz”

Co, jeśli każdy rolnik ma pod dostatkiem naturalnego i bezpłatnego nawozu dla roślin w swoich uprawach? To prawda! Takim „nawozem” są resztki pożniwne, których jednak część rolników się pozbywa. Może jednak warto zatrzymać się i zastanowić czy sprzedaż resztek pożniwnych rzeczywiście jest opłacalna? Czym są resztki pożniwne? To nic innego jak słoma, która zostaje po

Czytaj dalej…


Światowy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – niedobory wody sporym problemem

W latach 60. i 70. ubiegłego wieku w Afryce Subsaharyjskiej wystąpiła susza, której ofiarami padły setki tysięcy ludzi i miliony zwierząt. Ten kataklizm skłonił Zgromadzenie ONZ w 1995 roku do ustanowienia 17 czerwca Światowym Dniem Walki z Pustynnieniem i Suszą. Celem tego święta jest zwrócenie uwagi na problem suszy i pustynnienia oraz nakłonienie do minimalizowania

Czytaj dalej…


Uprawa kukurydzy. Zwiększ plony dzięki kwasom humusowym!

Kukurydza ma ogromne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. To dlatego, że charakteryzuje się dużym potencjałem plonotwórczym. Aby osiągnąć obfite plony kukurydzy trzeba więc zaspokoić jej głód mikro i makroelementów. Jak to osiągnąć? Oczywiście poprzez zbilansowane nawożenie, ale nie tylko. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie preparatu FLORAHUMUS. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak sprawdzają się kwasy humusowe

Czytaj dalej…


Jak oczyścić glebę z zanieczyszczeń? Nowe metody dekontaminacji gleby.

W ostatnich latach rośnie liczba problemów dotykających glebę. Postępujące zasolenie, erozja, degradacja, spadek żyzności… a ostatnio również skażenie. Substancje najczęściej zanieczyszczające grunty to m.in. kadm, ołów, arsen oraz materiały ropopochodne. Powody do zaniepokojenia mają głównie mieszkańcy zmian, ponieważ większość zanieczyszczeń jest pochodzenia urbanistycznego: pyły z fabryk, ścieki czy też samochodowe spaliny. Hodowcy z regionów mniej zurbanizowanych nie powinni się nadmiernie cieszyć – źródłem zanieczyszczeń bywają także środki ochrony roślin i nawozy. Dlatego skażenia gleby przytrafiają się coraz częściej, co sprawia, że skuteczna dekontaminacja gruntów ma obecnie kluczowe znaczenie dla rolnictwa. Jak radzić sobie z zanieczyszczeniami w glebie? Oto najlepsze sposoby odkażania gleby.


Kwasy humusowe i pszenica: zgrana para

Pszenica to jedna z najważniejszych roślin uprawnych, znana od tysięcy lat. W Polsce uprawia się ją na około 20% wszystkich gruntów rolnych. Ponieważ wymaga odpowiednich warunków (m.in. dobrych gleb), to nie każdy teren nadaje się pod pszenicę. Główne uprawy znajdują się na Nizinie Śląskiej i Szczecińskiej oraz na Wyżynie Lubelskiej. Wysokie wymagania glebowe oraz pokarmowe sprawiają, że zapewnienie optymalnego plonowania wymaga szeregu działań agrotechnicznych. W poprawie potencjału plonotwórczego pszenicy doskonale sprawdzają się substancje humusowe. Kwasy humusowe i pszenica to zgrany duet: dowiedz się dlaczego.


Międzynarodowy Dzień Falafela – 12 czerwca

12 czerwca jest świętem falafela – popularnego dania z krajów arabskich! Falafel jest w pełni wegańską potrawą – przyrządza się ją z bobu bądź ciecierzycy. Smażone kulki warzywne są daniem często spotykanym w restauracjach serwujących kebab, ponieważ falafel jest idealną przekąską zamiast mięsnych odpowiedników. Historia falafelaDwie wersje dania – z bobu i ciecierzycy – pochodzą

Czytaj dalej…


Kwasy humusowe: sposób na obfite plony w rolnictwie ekologicznym

Coraz więcej rolników decyduje się na uprawy ekologiczne. Z jednej strony jest to spowodowane rosnącym popytem na produkty z etykietą „bio”, z drugiej zaś koniecznością wymuszoną przez częste susze. Zmiany klimatyczne i powodowane przez nie unijne programy takie jak Europejski Zielony Ład wymagają reorientacji konwencjonalnych przemysłowych systemów produkcji żywności. Rośnie presja na przemysł żywnościowy, aby wykorzystywać w nim nowe, ekologiczne techniki agronomiczne. Jak połączyć działania sprzyjające środowisku i wspieranie potencjału plonotwórczego upraw? Odpowiedzią na to pytanie są kwasy humusowe.


Spotkajmy się 10 września

Na terenie Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare będziesz mógł zobaczyć na własne oczy, jak sprawuje się FLORAHUMUS. Zaprezentujemy poletko demonstracyjne, na którym będzie można podziwiać różne odmiany kukurydzy na ziarno. Jeśli nie możesz przyjechać w okolice Leszna – będziesz mógł spotkać się z nami dzięki wirtualnej części prowadzonej on-line. Wspólna droga dbania o ekosystemWydarzenie jest całkowicie

Czytaj dalej…


Drogie nawozy? Zastąp je kwasami humusowymi!

Współczesne rolnictwo boryka się z wieloma trudnościami. Rosnące koszty produkcji, coraz częściej występujące susze, postępująca erozja gleb – żeby wymienić tylko kilka. Z drugiej strony dostępnych jest również coraz więcej innowacyjnych rozwiązań, np. wykorzystywanie dronów rolniczych do monitorowania upraw lub nawożenia. Postęp jest również w sferze środków użyźniających gleby. Na pierwszy plan wysuwają się naturalne stymulatory wzrostu roślin, takie jak bazujący na kwasach humusowych FLORAHUMUS. Dzięki niemu z łatwością uzyskasz w swoich uprawach ponadprzeciętne wyniki plonowania.