PL EN DE ES FR RU HR

Degradacja gleby w Europie. Co robić?

Degradacja gleby w Europie

Degradacja gleby w Europie. Co robić?

Gleba to skarb natury i fundament naszego życia. To w niej kiełkują rośliny, to ona dostarcza nam żywności i magazynuje dwutlenek węgla. Niestety degradacja gleby w Europie postępuje, co ma długofalowe konsekwencje dla rolnictwa, środowiska i zdrowia ludzi. Jakie są przyczyny tego stanu rzeczy i w jaki sposób zadbać o żyzność i jakość gleby?

Raport „Stan gleb w Europie”

W październiku 2024 roku Wspólnotowe Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wraz z Europejską Agencją Środowiska opublikowały raport „Stan gleb w Europie” (ang. The state of soils in Europe). Autorzy przeanalizowali w nim europejskie gleby, które, jak wiadomo, są bardzo zróżnicowane: na północy występują głównie gleby torfowe, na zachodzie brunatne i płowe a na wschodzie dużo czarnoziemów i kasztanoziemów (w Polsce dominują gleby brunatne i płowe o średniej urodzajności – zajmują około 52% powierzchni kraju). Łącznie na naszym kontynencie wyróżnia się ponad 20 rodzajów gleby. Jednak pomimo tego zróżnicowania wszystkie borykają się z podobnymi problemami, za które odpowiada nie tylko natura, ale także działalność człowieka. Problemy te wywołują degradację gleby.

Czym jest degradacja gleby?

Termin degradacja gleby pojawia się w artykułach rolniczych oraz tych związanych z ochroną środowiska często, jednak zazwyczaj nie jest dokładnie wyjaśniony. Czym więc jest degradacja gleby? W ten sposób określa się ogół zjawisk, które wpływają negatywnie na glebę, pogarszając jej strukturę i właściwości fizykochemiczne. Część z tych zjawisk jest wynikiem naturalnych procesów, za inne odpowiedzialny jest człowiek.

Problemy związane z degradacją gleb w Europie to m.in.:

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

Przyczyny degradacji gleby

Ponieważ degradacja gleby jest dość szerokim terminem, pod którym mieszczą się rozmaite zjawiska, to i jej przyczyny mogą być różne. Oto najważniejsze z nich:

Degradacja gleby w Europie. Co możemy zrobić?

Autorzy raportu The state of soils in Europe podkreślili, że za degradację gleby odpowiadają zarówno zjawiska naturalne, jak i działalność człowieka. Dlatego potrzebne są kompleksowe, zintegrowane działania, na czele z monitorowaniem gleby oraz szerzeniem świadomości na temat jej znaczenia. Zrównoważone techniki zarządzania glebą, takie jak chociażby zastępowanie monokultur uprawami w płodozmianie, pomagają dbać o glebę. Należy dostarczać materię organiczną, np. poprzez wykorzystanie resztek pożniwnych. Zabiegi mechaniczne warto ograniczyć do niezbędnego minimum. W dłuższej perspektywie takie działania przynoszą korzyści nie tylko dla środowiska, ale także samych rolników, którzy dostaną lepszą, żyźniejszą glebę.

Kwasy humusowe w walce z degradacją gleby

W przeciwdziałaniu degradacji gleby doskonale sprawdzają się kwasy humusowe. Te naturalne substancje mają kompleksowy wpływ na glebę, dzięki czemu rośliny lepiej rosną i obficie plonują. Dzięki temu kwasy humusowe pozwalają ograniczyć stosowanie nawozów mineralnych, a w konsekwencji ich negatywny wpływ na glebę.

To jednak nie wszystko! Dzięki dużej zawartości węgla organicznego kwasy humusowe stanowią pożywkę dla mikroorganizmów glebowych, które mogą prężnie się rozwijać. Ponadto substancje humusowe wzmacniają strukturę gleby, co zwiększa jej odporność na czynniki atmosferyczne. Mają także właściwości buforujące, a więc pomagają utrzymać prawidłowe pH gleby.

Krótko mówiąc kwasy humusowe zwiększają jakość i żyzność gleby, zapewniając rolnikom cenne i przyjazne dla środowiska wsparcie.

Przyszłość gleb w Europie

Ustalenia autorów raportu potwierdzają, że potrzebne są pilne działania. Kluczem jest zrównoważone rolnictwo: naturalne nawozy i kwasy humusowe, rotacja upraw i inne działania chroniące glebę. Im lepiej zadbamy o glebę, tym dłużej będziemy cieszyć się jej żyznością. A ona odwdzięczy się nam obfitymi i zdrowymi plonami.